2013. március 16., szombat



Remélem, mindenki tudja már, hogy a jövő héten szombaton és vasárnap is lesz workshop!
Két héttel ezelőtt Litza irányításával megterveztük a jövő vasárnapi záró főzés és vacsora közös menüjét.

A menü megkomponálásánál természetesen építettünk az eddigi munkákra és azokra a főzési rutinokra, amelyeket a jelen lévők aznap megosztottak velünk. Minden fogás mögött van történet, élmény, utalás. Ezzel együtt az ételsor teljes egészében a vendég művész-szakácsunk konyhai repertoárjának elemeiből állt össze, az utolsó két fogás pedig teret enged az egyéni improvizációnak is.

A vacsora és a menü témájáról fórumtopikot is nyitok, kapcsolódjatok be a beszélgetésbe!

Íme tehát a menü.


Az első fogás
Inspirációja Virág meleg, otthonos currys porfestménye az első workshopról.
Édesburgonya, sütőtök, krumpli lilahagymával, fekete köménymaggal, kardamommal, római köménnyel.




A második fogás
Inspirációja az átalakulás fogalma, ami számomra fontos vezérfonala a workshopoknak. Átfordítottunk képeket receptbe azután ételbe, egymás képeit alakítottuk valami mássá rétegeléssel, és új jelentéseket adtunk ismert vagy ismeretlen eredetű munkáknak.
Köményes fűszeres tészta receptje csokis sütivé alakítva. Litza hosszas próba-szerencse folyamat útján tökéletesítette ezt a receptet, és most nekünk is megmutatja, hogyan.



A harmadik fogás
A frisseség visszatérő témája legelőször Banu táj- és ízélményt asszociáló porfestménye kapcsán merült fel.
Különféle csírákat fogunk kóstolni.



A negyedik fogás
Az ismeretlen felfedezése
Litza nagy kedvence, a cékla lesz a fő összetevő, reszelve kombináljuk répával, zellerrel, almával, körtével és joghurtos-majonézes öntettel, ki-ki ízlése szerint.

A titokzatos Tárgy, az ismeretlen Másik és a (többek számára) rejtélyes Céklák a sarokban
The enigmatic Object, the unknown Other, and the Beets (a mystery to several of us) in the corner

Az ötödik fogás
Terülj asztalkám feltétekkel. Pizzát sokan szeretünk sütni. Ezúttal Masod osztotta meg velünk, hogyan ötvözte a gyors, mindig-kéznél mélyhűtött pizza és az utánozhatatlan házi készítésű pizza előnyeit.
A tésztát és a feltéteket mi adjuk, a saját mini-pizzáját mindenki maga állítja össze.


Minden ehető lesz....
They will all be edible....




As hopefully everyone knows by now, we will have a workshop on both Saturday and Suday next week.
Two weeks ago Litza led some brainstorming to help her compose the menu of the closing dinner for next Sunday.

Naturally, we based the composition on the works created so far, as well as on the cooking routines that the participants present shared with us then. There is a story, experience or reference behind each dish. That said, the whole menu is a combination of elements from the repertoire of our guest artist-cook, while the last two dishes leave some room for individual improvisations as well. 

I am also opening a forum discussion in the theme of the dinner and menu, please make sure to check it out!

Here is the menu.

The first dish
The inspiration is Virág’s warm, cozy curry powder painting from the first workshop.

Sweet potato, winter squash and potatoes with red onions, nigella seeds, cumin and cardamoms.

The second dish
Inspired by the concept of transformation, which for me has been a core idea throughout the workshops. We have turned pictures into recipes then food, we transformed each other’s paintings into something else by layering, and we gave new meanings to works of known or unknown origin.

A recipe for a savory pastry with caraway seeds, transformed into a sweet chocolate cookie.  A result of lots of trial and error and many versions. Litza will give us some insight into the process.

The third dish
The recurring theme of freshness first came up in connection with Banu’s powder painting associating a landscape with taste experiences.

We will be tasting different sprouts.

The fourth dish
Exploring the unknown

Litza’s big favorite, the grated beet will be the main ingredient, and we can combine it with carrots, celery, apples and pears, with plain yogurt and mayonnaise for dressing.

The fifth dish
Toppings as you please! Many of us love making pizza -- this time it was Masod who shared how he combines the benefits of the ready.made, quick frozen pizza and the unmatched home made dough and toppings.
The dough and toppings will be provided, and everyone can make their own mini pizzas.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése