2013. február 1., péntek

Fűszerillatú képek. Közös Konyha indulásFűszerillatú képeket készítettünk az első „Közös Konyha" workshopon. Pigmenteket, fűszerporokat és más finom állagú száraz színes anyagokat használtunk. Öröm volt látni, milyen változatos módokon használta mindenki az alkotáshoz felkínált őrleményeket. Volt, aki kollázst készített, és eljátszott a különböző anyagok textúrájával, tömegével . Volt, aki halmozta a porokat, akár egy homokmandalán, és volt, aki festői módon elegyítette és kente a kötőanyagot és a színes porokat.

Csodás fotók készültek a táncoló kezekről, köszönjük Kata és többiek!
Ez a maszatolós eljárás leginkább a pasztellfestéshez hasonlít. A pasztellkrétát rajzos módon is lehet használni, de a pasztell az a száraz eljárás, ami a festészethez a legközelebb áll. A színeket ennél a technikánál a hordozó alapon keverjük. A következő alkalommal szeretnék egy kicsit foglalkozni ezzel és más festészeti eljárásokkal. Arra gondoltam, hogy a pasztellkrétát és az akvarell technikát kipróbálnánk a gyakorlatban is.Ezúttal a szinesztézia elvén alkottunk, színekkel idéztünk meg ízeket és más gasztronómiai és esztétikai élményeket: frisseséget, könnyedséget, karaktert, melegséget, az ízek gazdagságát, textúrát. Kétféle értelmezése van a szinesztézia fogalmának. Amiről itt szó van, az a metaforikus használat: egy színélményhez hasonlítok egy íz-élményt. Ez némi tudatosságot feltételez, míg a szinetsztézia neurológiai alapú formája önkéntelen, a kétféle érzékhez köthető élmény automatikusan kapcsolódik össze.

Ami a témákat illeti. Van már egy klassz fogalom-gyűjteményünk valamilyen rendben és színekhez kapcsolva. Ezt együtt alakíthatjuk majd tovább. Közben persze forralom a további terveket, és nagyon szeretném tudni azt is, hogy ti melyik témával foglalkoznátok mélyebben, merrefelé kanyarodnátok szívesen a továbbiakban.

Ami számomra leginkább kiemelkedett a sok érintett téma közül: a kék mint a frisseség, mint a fűszeres karakter és mint a toxikus vagy szép de semmiképp sem ehető; a szép és kívánatos de mesterséges ételek, műanyag ízek; az égett és a grillezett fekete és szürke és más ellentmondások; a szép és az esztétikailag értékelhető csúnya, például egy tökéletes kompozíció, ami taszító.

Ha pedig szeretnétek hozni valamit a következő alkalomra, két dologra gondoltam. Ha vannak a saját anyanyelvetekben (/-nyelvünkben) olyan metaforikus kifejezések, amelyek valamilyen színnel fejeznek ki egy íz-élményt, gyűjtsetek ilyeneket. Nekem most csak az angol „red hot” jut eszembe példaként. És jöhetnek érdekes példák olyan színekre is, amelyeknek a hétköznapi neve valamilyen ételre utal (padlizsán, lazac). 
Másrészt pedig nagyon kíváncsi lennék arra, hogy ha egy más országbelinek megtanítanál egy receptet a saját konyhai repertoárodból, melyik lenne az az étel, és miért. Ami a legtöbbet mond el rólad, vagy valamiért fontos. Jöhetnek sztereotip, tradicionális példák, családi receptek, saját kreációk.

Figyeljétek a honlapot, fokozatosan kerülnek majd fel oda is részletesebb tartalmak!                 ---Rita


Anna lazacos fagyistölcsér poénja. Csinos, sőt geometrikus, de nem ennénk meg. Még a nagyon csábító indigó és Turkish Delight sushi mellé sem....Anna's salmon ice cream cone pun: so pretty, even geometrical, but we would not eat it. Not even with that tempting indigo and Turkish Delight sushi....


We created spicy smelling pictures at the first „Common Kitchen” workshop. We used dry pigments, powdered spices and other dry fine grained materials. It was a pleasure to see how many ways everyone used these materials. Some took advantage of their textures and material qualities to create collages. Some cast and heaped the powder on paper like in a sand mandala, and some mixed and spread the colorful powders and the glue in a painterly way.

We have some gorgeous pictures of the dancing hands, thank you Kata and all of you!

This smudging process is most like pastel painting. While pastels can be used in a graphic manner, this is the dry procedure that is closest to painting. Colors are mixed after being applied to the base in this technique. Next time I would like to give some room to this technique and other painting methods. I thought we might try pastels and watercolors in practice.

This time we created with the synesthetic principle – that is, we used colors to evoke gastronomical experiences: freshness, lightness, character, warmth, the richness of spices, textures. The concept of synesthesia is used in two different ways. What we are dealing with here is the metaphorical use: we compare a taste experience to a color experience. This requires some level of consciousness, while in the neurological form of synesthesia the two modalities connect automatically.

As regards the themes, we already have a rich collection of concepts in some kind of order, linked to colors. Now we can go on to shape this order together. Meanwhile, more plans are boiling of course, and I would also like you to join in and let me know which line you would like to elaborate more.

These are my picks from the themes we touched on: blue as the color of freshness, of spicy and of the beautiful inedible; artificial beauty, attractive food with plastic taste; blue and gray as the colors of burnt and grilled; the beautiful and the esthetically agreeable ugly, like a perfect composition on the theme of the repulsive. Well, I went for the controversies, obviously!

I have though about two things you might like to bring next time. No pressure, just in case you have an idea! You could share metaphoric expressions in your (/our) mother tongue that express a taste with a color (like red hot). Inversely, interesting foods used as color names are also welcome (e.g. aubergine, salmon, burgundy). 
On the ther hand, I am very curious to know which food from your cooking repertoire you would first present to a stranger and why. Whatever tells most about you or is important for some reason.  Whether it is a stereotypical national food, a family specialty or your own creation, I am intrigued to hear!

Watch the homepage, too, I will be uploading content there sooner or later!                 ---Rita


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése